Prespojni orman ili postolja (eng. Rack) se najčešće koristi u računarskim mrežama, radi kontrolisanja i upravljanja kompletnom aktivnom i pasivnom mrežnom opremom.

Rek orman skuplja sve mrežne instalacije na jedno mesto u jednom objektu ili jednog dela objekta. 

Dimenzije prespojnog ormana ili ti REK-a su standardizovane i iznose 19 inča (eng. Inch) bez nosača i 17 inča sa nosačima. Nosači su od velike važnosti, jer bez njih je nemoguđe staviti bilo kakav uređaj u prespojni orman. Pored toga postoje i lajsne koje se nalaze sa leve i desne strane prespojnog ormana, u kojima se nalaze rupice. One služi da se odredi veličina uređaja, koji se ubacuje i koliko mesta zauzima. Takođe razmak između svake dve rupe je standardizovan i iznosi 1U ili 1RU (eng. Rack Unit).

Idealno bi bilo da se svi REK ormani, koji se koriste, budu u jednoj prostoriji koja je klimatizovana, bez prašine i ljudi koji borave unutra, jer uređaji koji se nalaze u ovim ormanima stvaraju veliku buku, koja utiče na rad. Mnoga preduzeća ili kompanije nisu u finansijskim mogućnostima da priušte ovakav vid ventilacije. Time se ventilacija ugrađuje direktno u prespojne ormane. Ugrađuje se tako što se postavi rešetkasti pod ispod koga se nalaze ventilator ili dupli rešetkasti pod sa ventilatorima što je još efikasnije. Ovim se smanjuje rizik pregrevanja ili prekida rada nekog uređaja koji je priključen.