Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17; 065/267-27-17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Video nadzor trendovi za 2020 godinu

 

Video nadzor trendovi za 2020 godinu

 

Već je bilo reči o aktuelnom procvatu tržišta sistema video nadzora, a eksperti tvrde da nas pravi “bum” tek očekuje. Napredak u funkcionisanju i mogućnostima video nadzora, blisko je povezan sa razvojem tehnike i tehnologije. Ubrzan razvoj tehnologije beležimo iz godine u godinu, pa i tržište video nadzora gotovo svake godine u ponudi ima nešto novo ili nudi unapređenje postojećih opcija. Zato nas i ne čudi što su očekivanja za narednu godinu, kada je reč o video nadzoru, visoka i obećavajuća. Trendovi za 2020. godinu, prema rečima stručnjaka, predviđaju sve veću povezanost sistema video nadzora i AI tehnologije, jačanje bezbednosti i zaštite ličnih podataka, te specijalizaciju za individualne potrebe određenih industrija. Ovim vestima se radujemo, a ostvarenje trendova s nestrpljenjem očekujemo.

 

  1. AI End-to-End rešenja sistema video nadzora

Sve više industrija implementira savremenu AI (Artificial Intelligence) tehnologiju. Trendovi za ovu godinu predviđaju sve veću upotrebu AI i u sistemima video nadzora. End-to-end AI  tehnologija omogućava procesuiranje prikupljenih podataka i u samoj kameri. Naime, trenutno većina kamera šalje prikupljene informacije na server, gde se vrši analiziranje. Primenom AI tehnologije, informacija će prvo biti procesuirana lokalno i kamera će vršiti inicijalnu analizu, a zatim će materijal biti prosleđen na server. Ovakvim pomakom će se u velikoj meri smanjiti opterećenost servera, samim tim će se povećati i efikasnost, a uštedeti vreme.

 

  1. Sajber-sigurnost

Tehnologija sigurnosnih sistema uvek mora biti jedan korak ispred mogućih pretnji. Sajber-sigurnost je danas na ceni, s obzirom na to da i sajber-napadi postaju sve inteligentniji, strateški i napredni. Naša sigurnost i bezbednost, kao i bezbednost naših ličnih podataka i poslovanja, zavise od sposobnosti savremenih sigurnosnih sistema da nas od ovakvih napada odbrane. IoT (Internet of Things) predstavlja međuumrežavanje fizičkih objekata putem ugrađene elektronike, softvera i senzora, a krajnji cilj je razmena podataka sa proizvođačem, operaterom ili drugim uređajima. Stabilnost sistema video nadzora, kroz međusobnu povezanost sa mrežama i drugim uređajima, ključna je za bezbednost i sigurnost.

 

  1. Uvid u podatke na Cloud-u

U godini pred nama, sistem video nadzora neće imati samo ulogu alata za monitoring, nego će kompanijama gotovo pružati usluge asistenta - davaće uvid u bitne informacije i pospešiće poslovanje. Ogromna količina informacija pohranjena je na Cloud. Samim tim, velika je potražnja i za pristupačnim Cloud-based serverima, koji mogu pohraniti i analizirati prikupljeni materijal. Dakle, korisne informacije ne samo što će biti pohranjene na Cloud-u, nego će se putem naprednog procesuiranja omogućiti brz i jednostavan uvid u relevantne podatke. 

 

  1. Zaštita privatnosti

Kada je reč o sistemima video nadzora, osim razvoja u tehnološkom smislu, očekuje nas i period investiranja u zaštitu privatnosti. Prilikom video monitoringa određenog prostora, uglavnom će se zabeležiti i određeni materijal privatnog karaktera. Koliko je važna zaštita ličnih podataka, potvrđuju i zakoni koji se odnose upravo na rešenje problema narušavanja privatnosti. Zakoni nalažu kompanijama koje se bave video monitoringom da zaštite privatne informacije od zloupotrebe. Brojne organizacije i preduzeća postaju svesni važnosti zaštite ličnih podataka, pa postaju posebno oprezni u odabiru proizvoda i kompanija kojima će poveriti zadatak video nadzora.

 

  1. Vertikalno specijalizovana rešenja

Vertikalno tržište podrazumeva tržište koje nudi usluge i proizvode koji su dizajnirani upravo za podmirenje karakterističnih potreba određene industrije ili profesije, ili grupe potrošača koji imaju specijalizovane potrebe. Dakle, u slučaju sistema video nadzora, reč je o tehnologiji koja je kreirana da zadovolji individualne potrebe određenih potrošača ili delatnosti. Predviđa se da će se u 2020. godini većina kompanija fokusirati upravo na potragu za specijalizovanim uređajima, koji će zadovoljiti njihove karakteristične potrebe. S tim u vezi, kompanije koje se bave sistemima video nadzora, moraće da pronađu optimalna rešenja, koja će biti prilagođena različitim industrijama. 

Godina pred nama donosi mnogo uzbuđenja, kada je razvoj i napredak sistema video nadzora u pitanju. Sistemi video nadzora postaju sve samostalniji u svom funkcionisanju, ali i sve više razvijaju sposobnost umrežavanja više uređaja, implementiraju različite tehnologije, a bezbednost i sigurnost korisnika i imovine postavljaju kao prioritet.

 

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.