Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17; 065/267-27-17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Da li je Video nadzor luksuz

 Da li je Video nadzor luksuz?

 

Odrasla, zrela i odgovorna osoba zna da donese važne životne odluke i napravi izbor, kada to prilike od nje traže. Utvrđivanje prioriteta je najbolji način za donošenje ispravnih odluka i izbor optimalnih opcija. Osmišljavanje liste prioriteta je prvi korak u borbi protiv ishitrenih odluka, koje bi nas u budućnosti mogle skupo koštati. Moglo bi se reći da je veću pažnju potrebno posvetiti postavljanju osoba, događaja, stvari i usluga na određeno mesto na listi prioriteta, nego samom donošenju odluke. Konačna odluka se gotovo sama nameće, ako prethodno pažljivo utvrdimo šta nam je najvažnije.

Poseban ispit zrelosti i odgovornosti nije samo sticanje imovine, nego i naša sposobnost da stečenu imovinu zadržimo i unapredimo. Početni ulog se isplaćuje godinama uspešnog poslovanja i sigurnog života. Kada sebi i svojim najbližima obezbedimo siguran prostor za život i rad, mi smo postigli svoj cilj i naši prioriteti su prepoznati i ostvareni.

Međutim, određene životne situacije ipak ne možemo kontrolisati. Iako je često najbolje igrati na sigurno, ponekad i sigurni potezi u životu ne mogu da nam obezbede neometan spokoj. Kada je reč o poslovanju, tržište često prolazi kroz uspone i padove, što se dalje odražava na privredu, pa i na naše uspehe. Ako je tržište u krizi, dolazi i do smanjene potrebe za radnom snagom, što dalje dovodi do otpuštanja radnika. Istraživanja pokazuju da su tržišna kolebanja u direktnoj sponi sa porastom stope kriminala. Dakle, promene na tržištu utiču na uspeh našeg poslovanja, ali su često pretnja i za našu sigurnost u domovima i sigurnost naše imovine.

Logičan korak u suočavanju sa neželjenim promenama na tržištu jeste seča troškova. U ovom slučaju, a kao i kod većine važnih životnih odluka, određivanje prioriteta ima važnu ulogu. Da bi smo sasekli troškove, tražimo način da uz minimalne izdatke, postignemo najbolje moguće rezultate - luksuz ostavljamo za neka bolja vremena. Ipak, ono u čemu često pogrešimo jeste procena rizika i definisanje luksuza. Nažalost, realnost je da zadržavanje usluga video nadzora, kada je u pitanju zaštita doma i poslovnih objekata, ponekad ne prođe inicijalnu selekciju i naivno se označava kao luksuz. Nesmotreno utvrđivanje prioriteta, u ovom slučaju, može nam naneti nenadoknadivu štetu.

Naime, time što ukidamo video nadzor nepokretne imovine, zaista smanjujemo rashode, ali rizik kojem se izlažemo mnogostruko skače. Ako je situacija teška po pitanju finansija, redefinisaćemo budžet tako što ćemo maksimalno uložiti u održavanje i zadržavanje imovine koju već posedujemo, pre nego što opet dođemo u situaciju da možemo da ulažemo u nove projekte. U kriznim trenucima, sve resurse bi trebalo usmeriti na osiguravanje postojeće imovine na najbolji način, jer nismo sigurni da li možemo da podnesemo dodatne udarce tržišne fluktuacije. Ako budžet redefinišemo tako da imovinu izlažemo dodatnom riziku, zapravo se izlažemo dvostrukoj opasnosti - opasnost od gubitaka u daljem poslovanju, ali i opasnost od gubitka resursa koje već posedujemo.

Određivanje liste prioriteta nije običan spisak usluga, prema cenovnom kriterijumu. Trebalo bi valjano razmisliti da li ukidanje određene usluge predstavlja veliki gubitak na duže staze. Video nadzor obezbeđuje da u svakom trenutku imamo kontakt sa svojom imovinom, gde god da se nalazimo, što nam dalje uliva sigurnost, smirenost i obezbeđuje hladnu glavu za donošenje bitnih odluka. Bez video nadzora, sebi namećemo dodatni teret brige o nezaštićenoj imovini, a rizik od provale i otuđenja postaje nemerljiv. Samim tim što nemamo dostupan video-zapis, sva dešavanja u i oko naše imovine su van naše kontrole i drastično smanjujemo šansu za privođenje počinioca pravdi i povrat otuđenog. U situacijama kada moramo da utvrđujemo prioritete, mi nemamo luksuz da se igramo sa rizikom.

U trenutku kada moramo postupati odgovorno, odrediti priritete i redukovati troškove, pravi luksuz je preuzimanje dodatnog rizika. Kockati se sa sigurnošću u momentima kada je sigurnost našeg poslovanja već na klimavim nogama, predstavlja grešku koja nas može koštati poslovne budućnosti.

Utvrđivanje liste prioriteta nije jednostavan proces, iako na prvu loptu deluje kao prosta igra “za” i “protiv”. Međutim, trebalo bi razmišljati dugoročno, pokušati da zavirimo u budućnost i uzeti u obzir moguće rizike. Dakle, za pravu listu prioriteta, pored kolona “za” i “protiv”, potrebno je uvrstiti i kolonu “rizik”. Na osnovu procene prema ova tri parametra, možemo utvrditi i da li je određena usluga zaista luksuz koji sebi trenutno ne možemo priuštiti ili preka potreba, u koju uvek vredi uložiti.

Sa jedne strane imamo sigurnost već stečene imovine, dok se borimo da istrajemo na nepredvidivom tržištu, a sa druge dodatni rizik, dok se problemi gomilaju. Računica je jednostavna: video nadzor nije luksuz, nego ulaganje u sigurnost, kada sva druga ulaganja deluju nesigurno.

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.