Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17; 065/267-27-17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - sve o Kontroli pristupa

Kontrola pristupa i sve što treba da znate o njemu

 

Kontrola pristupa - šta je, vrste i namena

 

Verovali ili ne, sa kotrolom pristupa se susrećemo svakodnevno, i to čak i u svom domu. Ako imate malo dete, sigurno je “baby-proofing” čitavog doma postao vaš prioritet, odnosno potrudili ste se da mališanu onemogućite pristup ormanima koji skrivaju opasne hemikalije ili alate. Ako želite da uđete u nečiju sobu, ili niste sigurni da li je neko već u kupatilu, sigurno ćete pokucati. Nakon prikupljenih informacija, pristup će bili odobren ili odbijen. Mališan koji ne zna kako da otvori zaštićen ormarić, neće moći da pristupi hemikalijama, a vama će biti odbijen pristup u prostoriju, ako neko već koristi kupatilo, ili ako ne želi da ga ometate dok boravi u svojoj sobi. Dakle, reč je o vrlo prostoj kontroli pristupa, iako je u ovakvim primerima gotovo ne prepoznajemo. Ozbiljnu kontrolu pristupa uglavnom vezujemo za kompanije i organizacije kojima je prioritet zaštita poverljivih informacija i imovine, te radnika i svih koji borave u objektu. Takav sistem kontrole pristupa zaista mora biti funkcionalan i mora implementirati savremene tehnološke inovacije i sofisticirana softverska rešenja.

Moderne organizacije i kompanije bi svakako trebalo da investiraju u zaštitu svoje bezbednosti, bezbednosti imovine i podataka i svih zaposlenih. Kontrola pristupa se u ovim slučajevima tiče kontrole kretanja ljudi, prema unapred određenim pravilima. Matrix COSEC obezbeđuje sveobuhvatan i fleksibilan softver za kontrolu pristupa, koji je posebno dizajniran da zadovolji potrebe svake organizacije, bez obzira na veličinu, lokaciju, izgled, vremenske uslove i druge faktore.

Danas se sistemi kontrole pristupa stalno unapređuju, te se u proces uključuju i tehnološka sredstva, koja sve više potiskuju potrebu za fizičkim obezbeđenjem i mehaničkim bravama. U zavisnosti od potrebnog nivoa sigurnosti, sistem se može primeniti na različite načine - kontrola putem biometrije lica, otiska prsta, kartice… Savremeni sistemi kontrole pristupa, kao što je Matrix COSEC sistem, omogućavaju kontrolu u tri dimenzije: korisnik, zona i vreme. Na ovaj način se ograničava upis zaposlenih u drugim odeljenjima, a pristup se dozvoljava samo u određenom vremenskom periodu. Karakteristika kvalitetnog sistema kontrole pristupa, jeste i sposobnost da odgovori na tri pitanja: ko, gde i kada. Dakle, kontroliše se koji korisnik i u kom vremenskom periodu ima pristup određenoj zoni.

Sam proces kontrole pristupa, veoma je jednostavan za sve korisnike. Proces započinje unošenjem pristupnih polisa, odnosno učitavanjem korisnika (način pristupa: vene dlana, otisak prsta, RFID kartica, PIN). Sledeći korak tiče se validacije pristupnih polisa, odnosno identifikacije i verifikacije korisnika prilikom prijave na uređaj. Ishod može biti ili odobravanje ili odbijanje pristupa. Ukoliko je pristup odobren, vrata se otvaraju; u suprotnom, vrata ostaju zatvorena, a pokušaj ulaska je snimljen. Ako dođe do nasilnog pokušaja ulaska u prostorije, oglašava se alarm ili se aktiviraju drugi sistemi zaštite. Pre napuštanja zone, odrađuje se check-out, odnosno korisnik ponovo pokazuje karticu, kako bi centrala registrovala njegov odlazak.

Karakteristika sistema kontrole pristupa nove generacije, jeste i da nudi brojne opcije, pa se tako prilagođava potrebama svake organizacije. Način pristupa se može prilagoditi zahtevima: izbor između biometrijske kontrole pristupa, ili kontrola preko kartica ili PIN-a. Opcija Automatske distribucije otisaka prstiju je veoma korisna za sve velike organizacije koje poseduju jedinice na više lokacija, jer se eliminše odvojeno upisivanje za svaka vrata. Pravilo prvog pristupa omogućava prvo ulaz određenog lica u određena radna područja, dok Pravilo ulaska dve osobe dozvoljava da dva korisnika istovremeno koriste svoja prava pristupa. Ova opcija je posebno popularna u bankama i drugim finansijskim i zdravstvenim institucijama, gde se kontroliše pristup osetljivim zonama, kao što su sefovi ili laboratorije. Opcija Man-Trap podrazumeva postojanje više vrata u nizu, te je dozvoljeno otvaranje samo jednih vrata u isto vreme. Ako su određenim korisnicima prava pristupa uskraćena, lako možete povući akreditive, a možete i blokirati korisnika na odsustvu, budući da njemu pravo pristupa tada nije ni potrebno. Vremenski definisano otključavanje i zaključavanje vrata, podrazumeva da se relej vrata aktivira za unapred definisano vreme, kada je korisniku dozvoljeno da uđe. Nakon isteka roka, relej vrata se deaktivira, te su vrata zatvorena. Kada korisnik napušta zonu, vrlo je važan check-out, odnosno važno je da pokaže svoju karticu prilikom napuštanja prostora. Na ovaj način se tačno može ispratiti vreme koje je korisnik proveo u prostorijama, kao i njegovo prisustvo i odsustvo iz istih.

Veoma važna karakteristika sofisticiranih sistema kontrole pristupa, jeste mogućnost integracije sa drugim hardverima. Od presudne je važnosti da svi bezbednosni i sistemi zaštite funkcionišu besprekorno i udruženo. Sistem kontrole pristupa može se integrisati sa elektronskom bravom, tripod barijerom i češljevima, a povezan je i sa sistemom video nadzora, alarmnim sistemom i požarnim alarmom. Centralizovani monitoring i kontrola, omogućavaju uvid u status uređaja u realnom vremenu, a obezbeđen je i prenos podataka na server, takođe u realnom vremenu. Detaljan uvid u podatke moguć je zahvaljujući periodičnim izveštajima koje sistem nudi. Izveštaji mogu biti u različitim formatima (Excel, Word, PDF, CSV, TXT, RTF), te će sigurno doprineti brzoj interpretaciji i pravovremenom donošenju odluka.

Savremeni sistemi kontrole pristupa se prilagođavaju svojim korisnicima, te mogu biti programirani tako da odgovaraju zahtevima velikih korporacija, ali i srednjih i manjih poslovanja. Velike organizacije su u potrazi za rešenjima kontrole pristupa, koja će im omogućiti zaštitu ljudi i imovine na svakoj lokaciji i u svakoj poslovnoj jedinici. Matrix kontrola pristupa na mreži, omogućava centrali da prati sva vrata i kontroliše sve korisnike, bez obzira na kojoj se lokaciji nalaze i to u realnom vremenu. Putem SMS ili e-mail notifikacije, centrala je obaveštena o svim pokušajima kršenja pristupne politike, što omogućava proaktivno delovanje. 

Matrix rešenja za mala i srednja preduzeća su funckionalna, sigurna i jednostavna. Inovativni softver radi na standardnom IP protoklu, što omogućava organizacijama da se lako prošire. Biometrijski i kontrolni lanci sa jednim vratima su povezani sa inteligentnim samostalnim kontrolerom lokacije na CAT5 / CAT6 kablovima. Moguća je konfiguracija korisnika i uređaja i pristup svim naprednim funkcijama kontrole pristupa direktno iz korisničkog interfejsa kontrolera sajta, bez instaliranja bilo kakvog softvera.

Kontrola pristupa je postala neophodna čoveku od momenta kada je počeo da ceni svoju privatnost, svoju sigurnost, bezbednost i imovinu. Razvojem i primenom tehnoloških dostignuća, danas smo u poziciji da u savremene sisteme kontrole pristupa implementiramo najsavremenije i sofisticirane softvere, koji će odraditi posao umesto nas, saniraće sve naše strahove i brige i uštedeće nam vreme i novac.

 

 

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.