Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17; 065/267-27-17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Saveti i rešenja za nadzor privatnih preduzeća

Saveti i resenja za nadzor preduzeca


Saveti i rešenja za nadzor privatnih preduzeća

 

Period kada je video nadzor bio ekskluziva za velika i visoko budžetna preduzeća, davno je iza nas. Danas je oprema za video nadzor, kao i propratne usluge, dostupna većini - kako cenovno, tako i jednostavnošću same instalacije. Vlasnici domova i manjih privatnih preduzeća, danas video nadzor posmatraju kao jednu od ključnih karika bezbednosti i sigurnosti. Bez obzira da li je reč o preduzeću koje se neprestano širi i raste ili o delatnosti koja se orijentiše isključivo na kvalitetnu manufakturu i ne teži daljem širenju, fokusiranje na bezbednost kroz video nadzor, je nezamenjiva stavka. Šteta koja može nastati usled krađe ili vandalizma, neretko će mnogo teže pasti privatniku, nego velikoj kompaniji.

 

Kao vlasniku privatnog preduzeća, na vašim leđima su brojni zadaci i bitne odluke: nastojite da vaše poslovanje funkcioniše efikasno, da povećate prodaju i zaradu, kao i da razvijete biznis. Sem zadataka koji se tiču isključivo poslovanja, vi ste odgovorni i za bezbednost, kako robe, materijala i podataka kojima baratate, tako i zaposlenika, klijenata i mušterija. Opremanje preduzeća video nadzorom od samog starta, omogućava vam da brigu o bezbednosti olakšate, a da pri tome opseg svojih zaduženja i odgovornosti bitno umanjite.

 

Za početak, vrlo je važno da utvrdite “najranjivija” područja svog preduzeća. Dakle, u obzir uzimamo one lokacije koje su najprometnije, a na kojima se nalaze dokumenta ili roba od važnosti. Neke od lokacija na koje bi posebno trebalo obratiti pažnju su lobiji, ulazi, parking prostor, skladišta i prostor za utovar/istovar. Najosetljivija područja bi najbolje bilo pokriti nadzornim sistemom koji beleži sve promene i to 24/7. Osim video nadzora, ova područja možete zaštiti i alarmnim sistemom, koji predstavlja dodatnu liniju odbrane. Povezivanjem sa monitoringim centrom, svaka promena će biti registrovana, a po potrebi će biti kontaktirani i nadležni organi.

 

Ukoliko se u samom preduzeću nalaze i prostorije sa posebnom restrikcijom pristupa, i njih bi trebalo obezbediti video nadzorom. Postoji i opcija integracije interfon sistema, te se na taj način može i stupiti u kontakt sa osobom koja pokušava da pristupi prostorijama. 

 

Po pitanju odabira kamere za video nadzor, svakako bi trebalo ispratiti sve potrebe vašeg poslovanja, kao i lokacije. Kada je reč o obliku kamere i pokrivanju eksterijera, popularne su tzv. Dome kamere kupastog oblika, koje se mogu postaviti unutra ili spolja (u zavisnosti od IP zaštite). Bitna karakteristika ovih kamera je Antivandal zaštita (zaštita od udaraca). Bullet kamere (cevastog oblika), Cube (kockastog) i BOX kamere, čest su izbor kada je reč o pokrivanju enterijera. Bullet kamere mogu se instalirati i spolja i unutra, a napolju se mogu montirati i BOX kamere, ako se postave u posebno kućište. Na odabir kamere utiče njena namena: birate između dnevnih i noćnih kamera, spoljašnjih i unutrašnjih i usmerenih ili kružnih. Ukoliko vam je zaštita od vandalizma na prvom mestu, pažnju ćete obratiti i na kućište. Većina kamera danas ima kućište od jače plastike, koja je poprilično izdržljiva. U ponudi su i aluminijumska kućišta, koja su čvršća, ali utiču i na visinu cene kamere. Dimenzije kamere su još jedan parametar na koji bi trebalo obratiti pažnju. Sama kamera je ponekad dovoljna kao preventivna mera, jer potencijalni vandal odustaje od svoje namere kada uoči da njegovo nedelo može biti zabeleženo. Kamere koje se nalaze unutar prostorija, uglavnom su diskretnije i manjih dimenzija, kako svojim prisustvom ne bi odvraćale pažnju. 

 

Uglovi pod kojima snima kamera zavise od same situacije, pa iako postoje određena pravila, u pitanju su individualna podešavanja. Ukoliko u vašem preduzeću postoje veći magacini, kamera bi trebalo da pokriva prostor u kojem je skladištena roba. Kamere za video nadzor se proizvode sa fiksnim i varifokalnim objektivima. Varifokalni objektivi se mogu podešavati i tako odrediti ugao pod kojim snima kamera. Ovakvi objektivi su posebno zanimljivi za nadzor manjih prostorija, gde postoje prepreke koje mogu ometati praćenje aktivnosti.

 

Materijal koji prikupi kamera dalje se pohranjuje - a, na količinu materijala koji se može sačuvati, utiče veličina hard diska. Da biste odredili veličinu potrebnog hard diska, u obzir morate uzeti nekoliko stavki: broj kamera u sistemu, rezoluciju u kojoj kamere snimaju, FPS - broj slika koje kamere snimaju po sekundi i dužinu vremena čuvanja snimka. Kada je reč o poslovnom prostoru, dovoljno je da kamere koje snimaju enterijer budu aktivne samo u toku radnog vremena. Hard disk kapaciteta 1TB, moći će da čuva snimke sa četiri kamere (15fps, HD 720p), gotovo mesec dana. Mada je čuvanje video materijala u trajanju od mesec dana više nego dovoljno za manja preduzeća, većina novijih snimača ima opciju podešavanja snimanja samo u slučaju detekcije pokreta, čime se značajno smanjuje potreban prostor na hard disku.

 

Jedna od odgovornosti koja povezuje sve preduzetnike, jeste briga o bezbednosti zaposlenih na radu, kao i o bezbednosti samog objekta. Većina manjih preduzeća će imati slične potrebe kada je reč o sistemu video nadzora, ali bi se o individualnim aspektima ipak trebalo posavetovati sa stručnim licem. Ako ste rešili da svoje preduzeće obezbedite video kamerama, svakako se informišite kod našeg osoblja i zajedno odaberite optimalno rešenje.

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.