Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17; 065/267-27-17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - LED rasveta

led rasveta blog strana 2

LED rasveta u svakodnevnom životu

 

U današnje vreme klasičnu, halogenu i fluorescentnu, sve više zamenjuje LED rasveta, te se  LED svetlost iz industrijskih postrojenja sve više širi i na naše domove. Zapravo je reč o savremenoj tehnologiji rasvete, koja podrazumeva postojanje LED diode, a do emitovanja svetlosti dolazi neprekidnim kretanjem elektrona kroz poluprovodnik. Prvu praktičnu LED diodu u vidljivom delu spektra, razvio je “otac svetleće diode” Nik Holonjak (Nick Holonyak), 1962. godine. U periodu koji je usledio, tehnologija je ubrzano napredovala, te je procena da će u narednih deset godina, LED diode činiti preko 70% asortimana rasvetnih uređaja.

 

Na spomen LED osvetljenja, mnogima se u glavi stvori slika hladnog belog svetla, koje povezujemo sa laboratorijama i apotekama. Neretko se dogodi i da LED osvetljenje pomešamo sa popularnim “neonkama” (“neonka” se prilično lako može zameniti LED cevima i to bez promene instalacije). Važno je znati da pored cool white ili hladno belog LED svetla, postoje i druge opcije. CRI je indeks koji se boduje od 0 do 100 i predstavlja sposobnost izvora da emituje “prirodno svetlo”. Što je izvor bliže oznaci 100, sposobniji je za emitovanje “prirodnog svetla”, koje je posebno ugodno za oči. Cool white ili hladno belo LED osvetljenje (4200-6500K) je najjače i idealno je za osvetljavanje radnih površina. Day light, natural white ili dnevno LED osvetljenje (3200-4000K) koristi se za kućno ili osvetljenje kancelarija. Warm white ili toplo belo osvetljenje (2600-3000K) se najčešće koristi u domovima. Izbor tipa LED osvetljenja zavisi od funkcije i namene, te se može prilagoditi različitim uslovima.

 

Velike industrijske kompanije konstantno tragaju za što pristupačnijim, jačim, kvalitetnijim, ali i ekološki prihvatljivim rešenjima osvetljenja. Uslovi za rad u industrijskim postrojenjima (vibracija, vlaga, voda, visoke i niske temperature, sterilnost), kao i zahtev za visokim stepenom bezbednosti na radu i neometanim kontinuitetom proizvodnje (smanjenje rizika od povreda, precizan i simultan proces proizvodnje), mogu predstavljati dodatne izazove za pronalazak optimalnog izvora osvetljenja. Rešenje mora adekvatno odgovoriti restriktivnim uslovima industrijske proizvodnje, a instalirana rasveta mora biti i energetski visokoefikasna, solidna, a često i vodootporna. LED rasveta se najčešće primenjuje kao profesionalno osvetljenje u proizvodnim pogonima, skladištima i distributivnim centrima.

 

Kompanije cene rešenja koja će minimizirati ukupne rashode, unaprediti bezbednost na radu i povećati produktivnost zaposlenih. LED rasveta donela je pomak na svim poljima. Naime, efikasna rasveta omogućava povećanu sigurnost radnika, jer u svakom momentu obezbeđuje odličnu preglednost mašina i alata kojima rukuju, te se na ovaj način smanjuje rizik od povrede. LED rasveta omogućava prijatniji ambijent, usled odgovarajućeg osvetljenja. Manje naprezanje očiju omogućiće radnicima da se duže osećaju odmornim, te da se neometano fokusiraju na posao. 

 

Dodatna prednost LED rasvete je i činjenica da se svetlost ne rasipa (što znači da se ni resursi ne rasipaju). Svetlo LED rasvete je strogo fokusirano na određeni prostor, što omogućava smanjenje utroška električne energije. Rezultati istraživanja pokazuju da LED rasveta troši i do 10 puta manje električne energije od obične i halogene rasvete. Radni vek LED sijalice je daleko duži od klasične sijalice. Studije otkrivaju da je očekivani radni vek LED sijalice u režimu prosečne eksploatacije i preko 50.000 radnih sati (u odnosu na procenjenih 1.000 radnih sati kod “obične” inkadescentne sijalice i 10.000 kod “štedljive” CFL sijalice).

 

U poslednje vreme, oči javnosti su uprte i u pronalazak održivih i ekološki osveštenih rešenja. Cilj je da od implementiranih rešenja u procesu proizvodnje ne profitiraju samo kompanije, nego i cela planeta. 

 

Istraživanja pokazuju da su LED diode do 80% energetski efikasnije od klasičnih sijalica. Naime, klasične sijalice veliki deo električne energije troše na ime toplotnog zračenja. Nastalo toplotno zračenje nam u ovom slučaju nije od koristi, budući da sijalicu koristimo isključivo kao izvor osvetljenja. S druge strane, kod LED sijalica na toplotno zračenje odlazi zanemrljiv udeo potrošene električne energije (primetićete da LED sijalica ostaje prilično hladna i tokom rada), što ih čini energetski prihvatljivijim. Efikasnost LED rasvete je daleko ispred “obične”, a toplota koja se ipak generiše prilikom rada, oslobađa se preko hladnjaka koji se nalazi kod grla sijalice. Niska radna temperatura znači da se površina LED rasvete nikada neće usijati, što automatski sa sobom povlači manji rizik od požara izazvanog osvetljenjem. 

 

LED rasveta omogućava “instant osvetljenje”, što znači da radi punom snagom od momenta uključivanja i nije potrebno zagrevanje da bi postigla maksimalni nivo osvetljenja (LED sijalice postižu maksimalni nivo osvetljenja za svega 10ms). Dodatno, obične sijalice sa užarenim vlaknima mogu dovesti do pucanja i tako izazvati povrede. Ovakav scenario je sa LED rasvetom praktično nezamisliv. Budući da je vek trajanja LED dioda eksponencijalno duži - LED sijalice se ređe menjaju, što znači da se direktno obezbeđuje stvaranje daleko manje otpadnog materijala.

 

LED sijalice ne proizvode ultravioletno zračenje (UV), niti infracrveno zračenje (IR), te ne sadrže otrovne komponente, poput žive, olova, šestovalentnog hroma i kadmijuma. LED rasveta zadovoljava RoHS (Restriction of Hazardous Substances) standard, što dokazuje da u sebi sadrži manje toksičnih materija od sličnih uređaja koji ne ispunjavaju ovaj standard. Tokom letnjih meseci klasična rasveta na terasi će privući nepoželjne goste, poput komaraca. LED sijalica ne emituje UV zračenje, što znači da insekti neće bezglavo leteti ka ovom izvoru svetlosti. Boja svetlosti koju će dioda emitovati zavisi od vrste poluprovodnika, a vredi znati da plave i crvene diode pružaju i dodatne pogodnosti. Naime, poznato je da je proces fotosinteze ključan za razvoj biljnih vrsta. Plava i crvena LED dioda proizvešće svetlo koje pospešuje fotosintezu i omogućava rast i razvoj biljaka. Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da plave LED diode imaju i antibakterijsko dejstvo, te nepovoljno utiču na patogene.

 

Baš zbog svih navedenih pogodnosti, LED rasveta se danas, osim u industrijskim postrojenjima, halama, laboratorijama i prostorijama visokog rizika, sve više koristi i u domaćinstvima. Prema procenama, kućni budžet može ostati bogatiji i za nekoliko stotina evra godišnje, ukoliko se implementiraju LED rešenja za osvetljenje enterijera i eksterijera. Napredne tehnologije omogućavaju široku primenu LED rasvete, kao i mogućnost izbora boje osvetljenja i intenziteta svetla. Ekološke prednosti ovog tipa osvetljenja su brojne, pa je širenje upotrebe LED rasvete umesto klasičnih i štedljivih sijalica, naišlo na odobravanje stručnjaka.

 

Već smo navikli da razvoj industrije i automatizacije sa sobom povlači važna ekološka pitanja, pred kojima velike kompanije često zatvaraju oči. Finansijski dobitak često se stavlja ispred ekološkog boljitka. Međutim, u slučaju LED rasvete, ne postoje razlozi protiv, a mnogo je razloga za. 

 

LED sijalice su ekološki, energetski i ekonomski najprihvatljiviji izvor osvetljenja. 

 

U našoj ponudi možete pronaći široku lepezu LED proizvoda, poput reflektora, panela, displeja i propratne opreme.

 

 

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.