Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17; 065/267-27-17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Izbor alarmnog sistema po Vašoj meri

Blog strana - Izbor alarmnog sistema 02

Kako da izaberete alarmni sistem baš po svojoj meri

 

Instalacija alarmnog sistema je uvek odlična odluka. Zaštita doma ili poslovnog prostora od provala i drugih opasnosti, bi uvek trebalo da bude prioritet. Iako se radi o odličnoj investiciji, ipak nije reč o “one fits all” proizvodu. To znači da performanse jednog alarmnog sistema neće odgovarati svakom domaćinstvu ili poslovanju. Potrebe, želje i mogućnosti se razlikuju, a to će uticati na optimalne krakteristike komponenti. Zbog toga bi, pre ulaganja, trebalo razmotriti kakvu zaštitu zaista želimo i kako da tu želju ostvarimo.

 

Profesionalna instalacija ili “uradi sam” paket?

 

Danas smo preplavljeni ponudom DIY paketa sigurnosnih sistema. U pitanju su paketi koji dolaze sa propratnim instrukcijama, te vam dozvoljavaju da sami instalirate sve komponente. Ono što distributeri posebno ističu, jeste izbegavanje troškova instalacije. Međutim, u pitanju je mač s dve oštrice. Naime, koliko je važno da nabavljena sigurnosna oprema bude kvalitetna, toliko je važno i da ugradnja bude ispravna. Nepravilno instalirani sistem neće obavljati svoj zadatak. Bićete uvereni da ste sigurni, a i dalje će vam pretiti razne opasnosti.

 

Da bi sistem radio prema projektnim i fabričkim normama - montažu, povezivanje, setovanje i programiranje sistema, potrebno je izvršiti prema pravilima koja definiše proizvođač. Mala odstupanja od instrukcija mogu rezultirati nepravilnim radom sistema. Zbog toga bi instalaciju sistema tehničke bezbednosti objekta trebalo da izvode samo iskusni montažeri, koji poseduju sve potrebne licence i opremu i alate. Osim toga, ako primetite kvar ili nepravilan rad sistema, to možete direktno prijaviti kompaniji koja je vršila montiranje. Budući da se u okviru usluge montiranja uglavnom nudi i servisiranje - to je jedna briga manje. Ako ste sami ugrađivali bezbednosni sistem i primetite kvar, možete probati da se obratite proizvođaču opreme. Međutim, ukoliko se problem krije u samom postupku ugradnje, proizvođač neće moći da vam pruži pomoć.

 

Izbor je na vama. Napominjemo da je veoma važno da svaki alarmni sistem poseduje određene sertifikate i ispunjava standarde. Budući da su savremeni bezbednosni sistemi visoko sofisticirani, uvek savetujemo da se obratite profesionalcima.Žični ili bežični alarmni sistemi?

 

U protekloj dekadi, stručnjaci su češće preporučivali žične alarmne sisteme od bežičnih. Razlog je jednostavan - bežična tehnologija alarmnih sistema se tad tek pojavila na tržištu, nije bila pouzdana kao žična, a nije bila ni podjednako otporna. Međutim, danas je situacija drugačija. Bežične tehnologije su doživele munjeviti razvoj i dokazale da mogu rešavati zadatke podjednako dobro kao žični uređaji.

 

Bežični alarmni sistemi omogućavaju nadzor i s distance, te mogućnost integracije s drugim sistemima, što automatski garantuje bolju pokrivenost. Kod bežičnih alarmnih sistema, signal putuje od senzora smeštenog u objektu, prema centrali. Centrala je uglavnom izmeštena van objekta, kako provalnici ne bi mogli da je oštete i onemoguće rad sistema. Bežični alarmni sistemi se preporučuju uvek kada se radi o naknadnoj instalaciji sistema, odnosno instalaciji nakon izgradnje objekta. Olakšavajuća okolnost je što nije neophodno provlačenje novih kablova. 

 

Ako vam je cena osnovna vodilja - opredelite se za žične alarmne sisteme. Cena žičnih sistema je daleko niža od bežičnih, posebno ako instalaciju vršite tokom izgradnje objekta. I dalje moramo istaći pouzdanost ovakvih sistema. Naime, doskora je veliki problem bežičnih sistema bila česta dojava lažnih alarma. Napredna tehnologija je u velikoj meri ovaj problem sanirala, ali su mnogi svoje poverenje bespovratno poklonili žičnim tehnologijama. Vlasnici objekata kojima je potreban visok nivo bezbednosti se, zbog visoke pouzdanosti, najčešće odlučuju za ugradnju žičnih alarmnih sistema. Moramo naglasiti da je instalacija savremenih žičnih sistema olakšana, a dizajn modernizovan.

 

Da li su mi, pored alarmnog sistema, potrebne i nadzorne kamere?

 

Kao što je već bilo reči, zadaci alarmnih i sistema video nadzora nisu isti. Ovi sistemi najbolje funkcionišu kao duo i na taj način pružaju superiornu zaštitu. Alarmni sistem poziva na blagovremenu reakciju, dok video nadzor pruža vizuelni pregled situacije. Sem toga, video materijal koji prikupi sistem video nadzora, može igrati važnu ulogu kao dokaz u toku sudskog postupka.

 

Ulaganje u video nadzor dovešće i do smanjenog broja lažnih alarma. Ukoliko je vaš alarmni sistem povezan sa monitoring centrom, operater će dobiti obaveštenje kad god sistem reaguje na sumnjivu aktivnost. Međutim, u takvoj situaciji, operater nema vizuelni prikaz situacije, što znači da mora verovati dojavi i poslati tim da izvidi situaciju. Kada operater ima pristup snimcima video nadzora, može pogledati o čemu se radi i na taj način proveriti da li je zaista u pitanju opasna situacija ili je sistem pogrešno procenio stanje. Angažovanje interventnih timova je trošak za korisnika, čak i kada sigurnosni sistem reaguje na lažne aktivacije ili grešku pri rukovanju. To bi značilo da ugradnja sistema video nadzora, kroz eliminaciju lažnih alarma, zapravo štedi novac, jer sprečava stvaranje dodatnih troškova.

 

Da li su mi potrebne usluge monitoringa?

 

Usluge alarm i video monitoringa postaju sve popularnije. Razlog je jednostavan. Ako je vaš sistem povezan sa monitoring centrom, na usluzi vam je služba koja nadzire štićene objekte 24 časa dnevno. Tim koji dežura u monitoring centru čine vrsni stručnjaci, koji u procesu koriste savremenu opremu, što garantuje pravovremenu reakciju u slučaju registrovanja bilo kakve incidentne situacije. Monitoring centar održava stalnu vezu i sa interventnim timovima na terenu i koordiniše njihov rad. Korisnicima usluge video i alarm monitoringa najčešće se savetuje i ugradnja panik tastera (provalnih i medicinskih), za tzv. tihe dojave, na koje takođe reaguje monitoring centar 24/7. Dakle, u pitanju je ulaganje u dodatni nivo bezbednosti, koji osigurava brzu dojavu i pravovremenu reakciju. 

 

Da li želim i funkciju automatizacije doma?

 

Sigurnosni sistemi su napredovali tokom protekle dekade. Nekada smo se na ove sisteme oslanjali samo u cilju sprečavanja provale ili požara. Danas, moderni sistemi su veoma sofisticirani i nude brojne dodatne funkcije, koje nam mogu olakšati život. Savremeni sistemi omogućavaju daljinsko upravljanje sa udaljene lokacije, kao i povezivanje sistema sa mobilnim telefonom. Na ovaj način, sistem nas pomoću aplikacije, a putem notifikacija, obaveštava o svim promenama i sumnjivim aktivnostima. Ponuda je obogaćena, pa se možete opredeliti za ugradnju pametnih automatizovanih brava, pametnih svetala, nadzornih kamera sa dodatnim performansama (poput ColorWD HD CVI savremenih kamera koje i noću stvaraju sliku u boji i perfektno rade u svim vremenskim uslovima) i senzora poplave. Ove dodatne funkcije su posebno praktične ukoliko imate školarce ili živite sa starijim članovima porodice. Međutim, odluku o automatizicji doma donosite u skladu sa sopstvenim željama i raspoloživim budžetom.


Ključno je pravovremeno informisanje iz poverljivih izvora. Tako ćete prikupiti najvažnije informacije i sebi maksimalno olakšati proces donošenja odluke o alarmnom sistemu u koji želite da uložite. Savetujemo da se obratite našem stručnom timu, kako bismo zajedno pronašli idealno rešenje, koje pokriva baš vaše potrebe. U radu se pridržavamo holističkog pristupa, što znači da u obzir uzimamo sve parametre i okolnosti, te idejno rešenje konstruišemo za svakog novog klijenta individualno. Možete biti sigurni da će vaš sigurnosni sistem biti upravo ono što će garantovati vrhunsku bezbednost objekta, ljudi i imovine.

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.