Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17; 065/267-27-17

Kurs: 120,00 din

Call centar: 011/ 267 27 17; 069/ 267 27 17

Kurs: 120,00 din

Blog strana - Istorija Video nadzora

Istorija video nadzora 2019 blog posta

Istorija Video nadzora 1942-2019

 

Pratiti razvoj tehnike i tehnologije znači postati svestan napretka koji nam olakšava i unapređuje život. Tek kada uporedimo današnje mogućnosti sa onima od pre manje od jednog veka, shvatamo koliko tehnologija brzo napreduje i koliko smo koraka napravili u pravom smeru, koliko se novih opcija otvorilo i, u skladu s tim, koliko nam sva tehnika i tehnologija postaje dostupna.

 

Mada smo svesni da oprema za video nadzor nije nešto što postoji od juče, poređenje nekadašnjih i današnjih tehnoloških rešenja, navodi nas na pomisao da je reč o potpuno drugačijem pristupu. Takvom tvrdnjom ne bismo mnogo ni pogrešili, jer se vremenom promenilo sve - analogno je postalo digitalno, prenos je postao bežičan, a video nadzor više nije ekskluziva, nego esencijalna potreba svakog doma.

 

Priču započinjemo četrdesetih godina prošlog veka, kada je zabeležena prva upotreba CCTV sistema (Closed Circuit Television). Zapravo, 1942. godine, ovaj sistem je korišćen za praćenje lansiranja V2 raketa u Nemačkoj. U komercijalne svrhe, sistem video nadzora počinje prvo da se koristi u SAD-u i to 1947. Neke veće kompanije, poput General Precision Labs (GPL division), započele su upotrebu CCTV sistema u edukativne, medicinske i industrijske svrhe.

 

Najranija oprema za video nadzor, gotovo da je delila ista tehnička dostignuća kao i TV prenos. U oba sistema, kamera je podržavala isključivo crno-beli prenos, niže rezolucije. Tokom 1950-ih postaju dostupne i kamere u boji, ali se pokreće dilema da li su ovakve kamere bolje za video nadzor. Crno-bele kamere su omogućavale bolju rezoluciju u odnosnu na kolor kamere i bolje su reagovale na svetlo, dok su kamere u boji omogućavale da lako prepoznamo osobu sa snimka, samo na osnovu boje odeće, kože ili kose.

 

U početku je video nadzor korišćen isključivo za real-time posmatranje, odnosno nije postojala opcija čuvanja snimljenog matrijala. Pojavom video kaseta (VHS) tokom sedamdesetih godina prošlog veka, dolazi do povećanja popularnosti i pojačanog tehničkog razvoja sistema video nadzora.

 

Skačemo nekoliko decenija napred, do sledeće prekretnice u razvoju sistema video nadzora - pojave IP kamera. Umrežene kamere su predstavljale veliko dostignuće u odnosu na dotadašnje CCTV sisteme. Prvu IP kameru predstavio nam je Axis 1996. godine i sa sobom doneo brojne inovacije. IP kamere koriste Ethernet mrežnu tehnologiju, namenjenu za LAN mreže, čime se smanjuje upotreba koaksijalnog kabla. Promena stiže i u načinu prenosa video signala, pa se sa analognog prelazi na digitalni. Ovakav napredak tehnologije kada su sistemi za video nadzor u pitanju, naišao je na blagi otpor u početku, posebno od strane korisnika i distributera analognog sistema. 

 

Prve IP kamere se nisu mnogo razlikovale od svojih analognih preteča, kada je rezolucija u pitanju. Jedna od prvih megapiksel IP kamera (1280 x 1024 px) ugledala je svetlost dana tek 2002. godine. Zahvaljujući ovom napretku tehnologije, najnovije IP kamere imale su čak četiri puta bolju rezoluciju od klasičnih VGA kamera

 

Prihvatanje nove tehnologije nije prošlo potpuno glatko, ali već 2003. godine, velike kopmanije i proizvođači opreme za video nadzor, kao što su Samsung, Sony i Panasonic, oberučke prihvataju napredak. Do 2014. godine, prodaja IP kamera nadmašila je prodaju analognih kamera za video nadzor. Koliko je industrija proizvodnje i prodaje sistema video nadzora napredovala u poslednjih 20 godina, dokazuje i istraživanje iz 2016. godine, koje svedoči da se u tom trenutku koristilo preko 100 miliona kamera širom sveta (analognih i IP).

 

Danas je tržište opreme za video nadzor dostupno svima. U ponudi je pristupačnija i jeftinija oprema za video nadzor (uglavnom kineske kompanije poput Hikvision i Dahua). IP kamere nižih cena omogućile su pravi bum u potražnji za ovakvom opremom. S druge strane, IP kamere vrhunskih performansi poslednjih godina su veoma tražene, posebno kada je reč o profesionalnom video nadzoru. Pojavljuju se kamere izrazito visoke rezolucije, brojnih dopunskih funkcija i različitog spektra sočiva.

 

Tokom 2015. godine, dobrodošlicu smo poželeli 4K kamerama. Prema osnovoj podeli, IP kamera koja produkuje 4000 horizontalnih piksela, spada u 4K kamere. Ovakve kamere omogućavaju uočavanje objekata koji su kilometrima daleko i to u potpunom mraku. Međutim, trebalo bi obratiti pažnju da kamere ovako visoke rezolucije, zahtevaju i posebna sočiva, koja se cene i na oko 2000 američkih dolara. Cena sočiva, logično, utiče i na cenu kamere, pa ovakva oprema nije za one plićeg džepa.

 

Danas, oprema za video nadzor ne predstavlja luksuz nego potrebu. Velika i srednja preduzeća više nisu eksluzivni korisnici video nadzor sistema. Oprema se danas mahom montira i u privatnim domovima, kao i u malim preduzećima. Slučajevi otuđenja imovine i vandalizma danas se na sudovima rešavaju po brzom postpuku, budući da se materijal snimljen nadzornim kamerama (ako je kompletan sistem za video nadzor postavljen od strane ovlašćene kompanije), zakonski prihvata kao dokaz.

 

Napredak opreme za video nadzor od 1940-ih do danas je više nego očigledan. Bezbednosne i sigurnosne mere sada su dostupne svima, pa možemo mirnije da spavamo, dok budno oko kamere prati sve promene. Zahvaljujući tehnološkim dostignućima, danas video snimcima možemo da verujemo više nego svojim očima, a profesionalci sve više obaveza i zadataka mogu da predaju sofisticiranim softverima i naprednim hardverima.

 

18/09/2019 - MS Security System

 

 

Predložene teme: 

 

 

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili najbolje moguće iskustvo na našem sajtu.

Klikom na dugme Prihvatam prihvatate korišćenje kolačića.