Šta je kontrola pristupa?

Kontrolu pristupa ili kontrolu izlaza srećemo svakodnevno. Ako hoćemo ući na primer u bioskop ili pozorište ili javni prevoz potrebna nam je karta koja ovde ima funkciju kontrole pristupa. Kase u radnjama su kontrola pri kontroli izlaska iz radnje. Na autobuskim stanicama imamo peronske karte i kapije. Sve u cilju što lakše kontrole ulazaka i izlazaka.

Kada se govori o područjima fizičke i informativne sigurnosti, onda se mora shvatiti da je kontrola pristupa neizbežna. U velikim trgovinama zaposleni imaju pristup određenim nivoima objekta. Radnici na utovaru i istovaru robe nemaju pristup prodajnom kao ni administrativnom delu. I mnogi drugi primeri.

Određenim osobama, kao na primer gostima ili specijalnim zvanicama se može odobriti pristup određenim zonama.

Davanje pristupa takvim osobama u resoru zaštite naziva se autorizacija. 

Prvobitna rešenja za ograničavanja pristupa su bila angažovanje fizičkog obezbeđenja (stražar, graničar, izbacivač, recepcioner), koje nije ovim načinom zaštitite potisnuto ali jeste modernizovano i unapređeno te je ulaz u objekat, zgradu ili prostoriju, gde je to potrebno podignut na vrlo visok stepen zaštite i pokazao se vrlo efikasnim jer je funkcionisao tamo gde bi ljudski faktor zatajio.

Fizička kontrola pristupa se dakle postiže klasičnim ljudskim obezbeđenjem ili mehanički bravama i ključevima, ili kroz tehnološka sredstva koje čine alarmni sistemi a koja su danas unapređena da zavisno o potrebi nivoa sigurnosti te ih primenjujemo na razne načine - kontrolom pomoću biometrije lica, kontrola otiskom prsta itd... širok je način primene elektronskih sistema koji menjaju brave, ključeve i fizičko obezbeđenje. Ovim načinom zaštite pri pristupu neovlašćenih ili nepoželjnih osoba pristup ulasku biva odbijen, vrata ostaju zatvorena, pokušaj ulaska snimljen a u slučaju nasilnog pokušaja upada, oglašava se alarm ili se aktiviraju drugi sistemi zaštite.

Obezbeđivanje objekata pored kontrole pristupa, često prate i drugi sistemi zaštite kao što su sistem za video nadzor i alarmni sistem.